Persbericht 18 december 2015 | Spreidingsplan

Op 18 december 2015, over deze onderwerpen: Integratie & inburgering, Zorg

21 december, Zonnebeke

Op vrijdag 18 december heeft de gemeente Zonnebeke een brief ontvangen van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) waarin aan Zonnebeke voor de opvang van de asielzoekers het indicatieve cijfer van 10 per instroom van 5000 asielzoekers toegekend wordt.

Deze spreiding komt er omdat de instroom van vluchtelingen nooit groter geweest is en dat een gespreide opvang zich hierdoor aandient. Dit zorgt er bovendien voor dat de integratie van de asielzoekers ook beter kan gebeuren.

Als N-VA-mandatarissen uit een regio die nog altijd de relicten draagt van de Grote Oorlog, willen we voluit hieraan meewerken en willen wij deze mensen die op de vlucht zijn voor een afschuwelijke oorlog hartelijk en op een degelijke manier opvangen.

In een groter kader moet dit probleem uiteraard bij de wortel aangepakt worden én op Europees niveau. Wij weten dat Theo Francken er alles aan doet om dit op hoger niveau aan te pakken en hebben dan ook het volste vertrouwen in onze staatssecretaris. Op dit moment zijn nu echter sowieso geconfronteerd met duizenden mensen die voor de oorlog op de vlucht zijn en willen wij meehelpen aan constructieve oplossingen.

Een oplossing voor de opvang

Op dit moment staan er in Groot-Zonnebeke 55 woningen op het leegstandsregister, waarvan er een aantal geschikt zouden kunnen zijn om asielzoekers een onderdak te bieden. De N-VA stelt voor de eigenaars van deze woningen de mogelijkheid te bieden om de woning te verhuren aan het OCMW van de gemeente. Op deze manier kunnen snel voldoende woningen aangeboden worden voor de opvang van de asielzoekers én  wordt er ook aan de eigenaars van de woning, die een leegstandsbelasting moeten betalen een uitweg geboden.

Een goede integratie

Hoewel wij niet weten hoe lang de mensen hier zullen blijven, ijvert de N-VA ervoor dat er vanuit het OCMW en de gemeente een integratiewerkgroep wordt opgericht om deze mensen te begeleiden. De gemeente is de best geplaatste partner om hiervoor de nodige infrastructuur en omkadering te voorzien. De taken van deze mensen kunnen bestaan uit een ‘taalmaatjes’-systeem, waarbij Zonnebekenaars op geregelde tijdstippen actief met de mensen Nederlands helpen leren, maar ook naar de winkel gaan en hen te betrekken in het dagelijkse leven. Het is erg belangrijk dat wij de fouten uit het verleden niet herhalen en mensen aan hun lot overlaten. Een goede integratie kan zeker in kleine gemeenten erg succesvol zijn als we de mensen degelijke opvang en begeleiding bieden. Wij moeten hen duidelijk maken hoe onze samenleving in elkaar zit, wat onze rechten en plichten zijn: een goede inburgering leidt naar werk.

Geen enkele Zonnebekenaar krijgt hierdoor minder kansen
We willen duidelijk stellen dat er voor de opvang van de asielzoekers geen enkele Zonnebekenaar ook maar enigszins dreigt uit de boot te vallen voor hulp bij het OCMW, voor de huur van een woning of enige andere dienst.

Door de aanwezigheid van ons gemeentelijk onderwijs willen wij er als N-VA voor ijveren om zoveel mogelijk gezinnen met kinderen aan te trekken die in ons onderwijs snel de taal kunnen aanleren.

We weten niet hoe lang de mensen hier zullen blijven, maar we weten wel dat het de taak is van iedere mens om hen hartelijk te ontvangen. Laat ons tonen dat Zonnebeke een warme en open gemeente is voor iedereen.

 

Het N-VA Bestuur van Zonnebeke

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is